Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Νέα έρευνα βρίσκει τα υγρά άτμισης ανέλπιστα καλής ποιότητας

Σε πολύ πρόσφατη έρευνα των JF Etter (Πανεπιστήμιο Γενεύης), Eva Zather και Sofie Svensson (ερευνήτριες εταιρείας νικοτινούχων φαρμακευτικών προϊόντων) βρέθηκαν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την ποιότητα των υγρών που ατμίζουμε.

Η έρευνα έγινε σε 20 από τα πιο δημοφιλή υγρά που κυκλοφορούν (αγοράστηκαν μέσω διαδικτύου). Αναλύθηκε η περιεκτικότητα σε νικοτίνη, καθώς και τις επιδράσεις της στο υγρό, αλλά και την περιεκτικότητα των υγρών σε ξένες ουσίες (impurities) - όχι ως προς τις υπόλοιπες ουσίες. 
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα μισά από τα μπουκάλια που ανέλυσαν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά ως φαρμακευτικά προϊόντα. Τα υπόλοιπα περιείχαν ξένες ουσίες πάνω από το όριο που καθορίστηκε για τα φαρμακευτικά νικοτινούχα προϊόντα (μέχρι και 5 φορές). Αντίθετα με προηγούμενες έρευνες διαπίστωσαν ότι το ποσοστό νικοτίνης που περιείχαν αντιστοιχούσε σε αυτό που αναγραφόταν στο μπουκάλι

Ο καθηγητής Jean-François Etter δήλωσε: "Η ποιότητα των υγρών ορισμένων εταιρειών ήταν ανέλπιστα καλή. Πάντως για ορισμένες τουλάχιστον εταιρίες, η διαδικασία παραγωγής ή το σύστημα ελέγχου είναι μάλλον κάτω από τα στάνταρτ που απαιτούνται για νικοτινούχα φαρμακευτικά προϊόντα"
Αν τα υγρά συγκριθούν με τα καπνικά και όχι με τα φαρμακευτικά προϊόντα, η παρουσία ξένων ουσιών σε αυτά είναι μικρότερης σημασίας, γιατί ακόμα κι αν όλα τα υγρά είχαν το ίδιο επίπεδο καθαρότητας όπως αυτό που βρέθηκε στα υγρά που περιείχαν ξένες ουσίες, και πάλι το άτμισμα θα ήταν πολύ λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα. (Σχόλια του Bill Godshall)

Η έρευνα δημοσιεύθηκε μόλις (23.5.13) στο περιοδικό Addiction και είναι προσβάσιμη μόνο για τους συνδρομητές ή μετά από αγορά. Η περίληψη όμως υπάρχει διαθέσιμη και λέει τα εξής:

Σκοποί
Να αξιολογηθούν τα επίπεδα νικοτίνης σε υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικοού τσιγάρου, η περιεκτικότητα σε ξένες ουσίες και τα προϊόντα από την αποδόμηση της

Σχεδιασμός και τρόπος έρευνας
Αναλύσαμε 20 υγρά από 10  από τις πιο δημοφιλείς μάρκες υγρών, χρησιμοποιώντας αέρια και υγρή χρωματογραφία

Μετρήσεις
Αξιολογήσαμε το περιεχόμενο σε νικοτίνη, προϊόντα από την αποδόμηση της νικοτίνης και ξένες ουσίες, καθώς και την παρουσία αιθυλενικής και διαιθυλενικής γλυκόλης

Ευρήματα
Η περιεκτικότητα σε νικοτίνη αντιστοιχούσε σε μεγάλο βαθμό με τις ενδείξεις στην ετικέτα των μπουκαλιών. Τα επίπεδα της αποδόμησης νικοτίνης αντιπροσώπευαν ποσοστό 0-4,4% της συνολικής νικοτίνης, αλλά για τα περισσότερα δείγματα το επιπεδο ήταν 1-2%. Cis-N-oxide, trans-N-oxide, myosmine, anatabine και anabasine ήταν τα πιο κοινά πρόσθετα που βρέθηκαν. Δεν ανιχνεύθηκαν ούτε αιθυλενική, ούτε διαιθυλενική γλυκόλη

Συμπέρασμα
Η περιεκτικότητα σε νικοτίνη των υγρών αναπλήρωσης αντιστοιχεί περίπου με την αναγραφόμενη στην ετικέτα. Ξένες ουσίες ανιχνεύθηκαν σε αρκετές μάρκες, σε επίπεδα πάνω από το όριο της Ευρωπαϊκής φαρμακοποιίας για τα νικοτινούχα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά κάτω από το όριο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη.


Ο JF Etter είναι γνωστός ερευνητής (ουδέτερος σε θέματα σε η.τ., με το οποίο έχει ασχοληθεί αρκετά), ενώ οι άλλες δύο ερευνήτριες προέρχονται από φαρμακευτική εταιρεία - επομένως είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η έρευνα έγινε με αυστηρά κριτήρια και χωρίς πρόθεση να παρουσιάσει ευνοϊκά αποτελέσματα για το η.τ. - γι' αυτό και τα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά ως προς την ποιότητα των ατμιστικών υγρών.


πηγή: www.e-kapnisma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου