Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Οι 5 μύθοι για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Μύθος 1: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο βλαβερό από το κανονικό.

Όλες οι συγκριτικές έρευνες που έχουν γίνει αποδεικνύουν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επιβλαβές από το τσιγάρο. Και πως να μην είναι έτσι, αφού από τις χιλιάδες χημικές και βλαβερές ουσίες του τσιγάρου το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει μόνο νικοτίνη; Ακόμα και από τις πρώτες μέρες της χρήσης του ηλεκτρονικού ο καπνιστής παρουσιάζει συμπτώματα όπως αυτά των ανθρώπων που διακόπτουν εντελώς το κάπνισμα. Χαρακτηριστικό είναι πως βελτιώνεται η γεύση και όσφρηση τους καθώς και οι αντοχές τους στην άσκηση...

Μύθος 2: Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορείς να πάθεις υγρό στο πνεύμονα

Καταρχήν για να πεις ένα πιστευτό ψέμα πρέπει να βρεις μια αλήθεια και να την ντύσεις με ότι ψέμα θες. Επειδή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μιλάμε για ατμό, ο συνειρμός υγρό στο πνεύμονα είναι φαινομενικά λογικός.
Όμως είναι έτσι; Καταρχήν το υγρό στο πνεύμονα δεν είναι νερό ή ατμός. Είναι σωματικά υγρά που αποβάλλονται στους πνεύμονες από το αίμα και εμποδίζουν την λειτουργία τους. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικά από την “εισπνοή” ατμών.
Αν υπήρχε μια τέτοια περίπτωση, τότε τα ζεστά ντουζ θα τα θεωρούσαμε επικίνδυνα για την υγεία αφού εκείνη την ώρα εισπνέουμε κυρίως ατμό, τα χαμάμ δεν θα υπήρχαν ποτέ, τα θερμά λουτρά δεν θα αναζωογονούσαν και γενικότερα θα αποφεύγαμε κάθε τι ζεστό για να μην εισπνεύσουμε υδρατμούς. Οι πνεύμονες για ό,τι εισπνέουν, διαθέτουν μεθόδους αυτοκαθαρισμού. Οι οποίες μας κάνουν να μην έχουμε μεγάλο πρόβλημα παρόλο που δεν εισπνέουμε 100% καθαρό αέρα. Το κακό με τα κανονικά τσιγάρα είναι ότι περιέχουν πίσσα η οποία δεν μπορεί να αποβληθεί. Αντίθετα,η πίσσα “κάθεται” στα πνευμόνια και σε χρόνιους καπνιστές δημιουργεί καρκίνο του πνεύμονα και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.
Χαρακτηριστικό είναι κιόλας πως για να “καθαρίσουν” τα πνευμόνια ένός 20 χρόνια καπνιστή παίρνει 15 χρόνια...

Μύθος 3: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ελεγμένο

Αυτός ο μύθος έχει ξεκινήσει επειδή ο ΕΟΦ δεν έχει ελέγξει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Όμως ως μη φάρμακο δεν είναι στην πραγματικότητα αρμοδιότητα του ΕΟΦ να κάνουν αυτό τον έλεγχο. Ο ΕΟΦ επίσης δεν κάνει έλεγχο και στα κανονικά τσιγάρα αφού επίσης δεν είναι φάρμακα. Όμως για αυτό το “γραφειοκρατικό” κενό ο σύνδεσμος ελληνικών επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τσιγάρου συνεργάστηκε με τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλίας & της Κρήτης ώστε να γίνεται συνεχής έλεγχος για τα υγρά που πουλιούνται στην αγορά

Μύθος 4: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι καρκινογόνο

Τα υγρά ατμίσματος που ελέγχονται, δεν περιέχουν καμία καρκινογόνα ουσία. Οι εταιρίες που παράγουν ατμιστικά υγρά και συμμετέχουν στη διαδικασία ελέγχου, ακολουθούν τον νόμο που διέπει την διακίνηση χημικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1272/2008). Τα υγρά αναλύονται μέχρι επίπεδο 0,1% και στην σύστασή τους αλλά και στον ατμό που παράγεται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μάλιστα ελέγχονται από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Κρήτης που είναι ανεξάρτητοι οργανισμοί.

Μύθος 5: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ακριβό

Το αρχικό κόστος ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σύγκριση με το κανονικό μπορεί να είναι μεγαλύτερο όμως σε βάθος χρόνου είναι πολύ πιο οικονομικό. Αν θεωρήσουμε ότι κάνετε ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα που το κόστος του είναι 3.5€ επί 365 ημέρες μας κάνει 1277.5€. Το κόστος από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μαζί με τα αναλώσιμα & τα υγρά αναπλήρωσης είναι  ετησίως 760€. Κέρδος περίπου 500€. Όχι και τόσο αμελητέο για τα σημερινά δεδομένα.

πηγή: http://www.alterego.gr/blog/5-myths-about-electronic-cigarette/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου