Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Τι είναι ο ατμοποιητής;

 Το κυριότερο εξάρτημα του η.τ. είναι ο ατμοποιητής που αποτελεί συνήθως το μεσαίο τμήμα της συσκευής. Αυτός περιέχει μέσα του μία αντίσταση (σε μορφή σύρματος) σε μικροσκοπικό μέγεθος περίπου 0,5 - 1,0 εκατοστό και σε αυτήν καταλήγει το υγρό άτμισης (e-liquid) με διάφορους τρόπους τροφοδοσίας το οποίο ατμοποιείται και μας δίνει τον ατμό που εισπνέουμε. Για καλύτερο αποτέλεσμα, το συρματάκι της αντίστασης είναι συνήθως τυλιγμένο γύρω από ένα άκαυστο φιτίλι (από υαλόνημα ή πυρίμαχη σιλικόνη) το οποίο πρέπει πάντα να είναι ποτισμένο και να συγκρατεί μια ποσότητα υγρού κάθε φορά που αυτό διοχετεύεται από το σύστημα τροφοδοσίας. Αυτό το φιτίλι μπορεί να καταλήγει στο δοχείο (ή φυσίγγιο) με το υγρό αλλά μπορεί και να σταματάει κοντά στην αντίσταση και να υπάρχουν και άλλα εξωτερικά φιτίλια σε μερικά συστήματα που αναλαμβάνουν να διοχετεύσουν το υγρό μέχρι εκεί. Άλλες φορές πάλι το ρόλο αυτό τον αναλαμβάνει ένα μεταλλικό πλέγμα. Κάθε μοντέλο έχει τη δική του φιλοσοφία.
 Ο ατμοποιητής των η.τ. στα αγγλικά λέγεται atomizer (ατομάιζερ). Λόγω μεγέθους του ονόματος, γρήγορα εμφανίστηκαν και οι «συντομογραφίες» τους όπως άτμο, ατμό, atty κτλ. Αν στον ατμοποιητή είναι ενσωματωμένο (μη αποσπώμενο) και το δοχείο υγρού (βλέπε παρακάτω) τότε λέγεται cartomizer (καρτομάιζερ) ή σύντομα carto, cart, κάρτο κτλ. ιδίως όταν στο δοχείο υγρού υπάρχει σφουγγαράκι (ή κάτι σαν συνθετικό μαλλί) που το συγκρατεί. Αν το ενσωματωμένο δοχείο υγρού παίρνει μόνο υγρό (χωρίς σφουγγαράκι) μέσα, τότε από το «τανκ = δεξαμενή» μπορεί να ονομάζεται και “tankomizer” (τανκομάιζερ). Αν η δεξαμενή είναι αποσπώμενη, τότε λέμε ότι έχουμε έναν ατμοποιητή με tank system.
 Παρά τις βελτιώσεις που γίνονται συνέχεια και την παρουσίαση νέων μοντέλων κάθε τόσο, οι συσκευές η.τ. έχουν ακόμα προβλήματα αξιοπιστίας στη λειτουργία τους. Λόγω της φύσης της κατασκευής τους ή θα στερεοποιηθούν υπολείμματα υγρού πάνω στην αντίσταση και θα μειωθεί η απόδοσή της ή θα μπουκώσει το φιτίλι και δε θα τροφοδοτεί σωστά με υγρό την αντίσταση ή δε θα συγκρατεί υγρό οπότε θα δίνει γεύση καμένου ή θα υπάρχουν μικροδιαρροές σε κάποια σημεία που μπορεί να περάσουν στην μπαταρία και να την καταστρέψουν αν δεν είναι «κλειστή» ή να μας λερώσει τα χέρια ή την τσέπη με υγρό κτλ. Το αποτέλεσμα είναι οι ατμοποιητές και τα καρτομάιζερ να έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής, από μια βδομάδα μέχρι μήνα το πολύ. Εξαιρέσεις υπάρχουν βέβαια και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Προτείνονται και κάποιες εργασίες καθαρισμού και συντήρησης που μπορεί να παρατείνουν τη ζωή τους αλλά όχι πάντα με επιτυχημένο αποτέλεσμα. Αυτό οδήγησε μερικούς να φτιάξουν τον δικό τους χειροποίητο ατμοποιητή όπου μπορούν να αλλάξουν και αντίσταση και φιτίλι αλλά και εκεί ακόμα προσπαθούν να βελτιώσουν κι άλλο τον τρόπο τροφοδοσίας τους με υγρό ή τον τρόπο αποθήκευσής του. 


πηγή: www.e-kapnisma.gr

1 σχόλιο:

  1. Whether your priority is taste or variety, VaporFi is will fulfill your vaping needs.

    With vape juices that are created from food-grade ingredients, their vaping flavors are very smooth and consistent.

    ΑπάντησηΔιαγραφή