Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Τι είναι τα υγρά άτμισης (e-liquids);



Το υγρό άτμισης (e-liquid) στο μεγαλύτερο μέρος του είναι η λεγόμενη «ατμιστική βάση» (ή σκέτη "βάση") και περιέχει προπυλενογλυκόλη (PG) ή φυτική γλυκερίνη (VG) ή μείξη και των δύο και αποσταγμένο νερό για αραίωση. Αν θέλετε και νικοτίνη στο υγρό σας, τότε δεν έχουμε απλή βάση αλλά "βάση νικοτίνης" ή νικοτινούχα βάση. Η βάση (PG ή και VG + νερό) μπορεί να είναι από σκέτη (100%) ως 90% του υγρού άτμισης. Το υπόλοιπο 0 – 10% μπορεί να είναι (ανάλογα με τα γούστα) αρωματικά υγρά (γεύση) ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Η νικοτίνη μπορεί να περιέχεται μέσα στην ατμιστική βάση (αλλά τότε θα λέγεται νικοτινούχα βάση) ή σε όλο το υγρό άτμισης σε ποσοστό 0% (non), 0,5% (low), 1,2% (medium), 1,8% (high), 2,4 % (extra high) και για τους θεριακλήδες υπάρχουν και μεγαλύτερες αναλογίες. Οι ονομασίες «low”, “medium” κτλ. δεν ανταποκρίνονται πάντα στα παραπάνω ποσοστά. Εξαρτάται από την εταιρία. Μερικές φορές κυμαίνονται μέχρι και δύο δεκαδικά ψηφία συν ή πλην. Τα παραπάνω ποσοστά τοις εκατό, άμα τα ανάγετε σε ποσοστά τοις χιλίοις βγαίνουν ανάλογα τα νούμερα 5, 12, 18, 24 κτλ. που έχουν επικρατήσει κιόλας σαν ονομασίες (π.χ. 24άρι υγρό). Τα υγρά με PG έχουν κάπως καλύτερο «χτύπημα» δηλ. αίσθηση στο λαιμό ενώ αυτά με VG δίνουν περισσότερο ατμό.
 Υπόψιν ότι υπάρχουν όμως και νικοτινούχες βάσεις με πάρα πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε νικοτίνη οι οποίες δεν ατμίζονται απευθείας αλλά προορίζονται μόνο για αραίωση με PG ή VG.

Τα e-liquid μπορούν να αγοραστούν έτοιμα, όπου PG, VG, νερό, νικοτίνη (προαιρετικά) και άρωμα ή αλλιώς «γεύση» είναι έτοιμα αναμεμειγμένα. Δηλ. δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο από το να γεμίσετε το «φιλτράκι» σας. Οι γεύσεις των e-liquid είναι πάσης φύσεως. Είναι κάποιες σχεδόν ουδέτερες που προσπαθούν να προσομοιάσουν τη γεύση του κ.τ. και άλλες φρουτώδεις, γλυκές, μέντα κτλ. Τα ονόματά τους πολλές φορές μοιάζουν με αυτά των κανονικών τσιγάρων αλλά μην περιμένετε να συναντήσετε κάποια ομοιότητα με τα κ.τ. Ίσως μια μικρή κάποιες φορές. Μην ξεχνάτε ότι και η πίσσα έχει μια γεύση όπως και οι άλλες ουσίες του κτ.. Αν ήταν να τις βάλουν κι αυτές μέσα στα υγρά, τότε δε θα άξιζε τον κόπο η μετάβαση στο η.τ. όπως καταλαβαίνετε. Παρόλα αυτά μην νομίζετε ότι θα σας λείψει και πολύ η γεύση του κ.τ.. Μετά από λίγες μέρες χρήσης του η.τ. θα απορείτε πώς μπορούσατε και καπνίζατε αυτό το δηλητήριο τόσα χρόνια. Γευστικά το η.τ. υπερτερεί πάρα πολύ σε σύγκριση με το κ.τ.


 Δεύτερη λύση είναι να αγοράσετε μισο-έτοιμα υγρά. Δηλ. μόνο ατμιστική βάση ( PG ή και VG + νερό) ή αν θέλετε νικοτίνη νικοτινούχα βάση (που περιέχει τα παραπάνω + νικοτίνη), έτοιμα αναμεμειγμένα και εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε τη γεύση ή τις γεύσεις της αρεσκείας σας. Οι «γεύσεις» (αρώματα δηλ.) πουλιούνται ξεχωριστά σε μικρές ποσότητες. Η νικοτίνη είναι πάντα προαιρετική και η ποσότητά της δική σας επιλογή.

πηγή:www.e-kapnisma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου